Blog, Evenimente

Pe vremea mea…

În puținul timp pe care îl petreceam în apartament făceam farse.  Sunam la nimereală și începeam să fac povești cu necunoscuți.

Mă amuza teribil cum lumea mă lua în serios, dar mai ales cum mama făcea o criză de nervi când venea factura de la telefon.

Deh,  doar urma să devin actriță. Practic, mă antrenam la partea de improvizație.

Altfel, eram ocupată de dimineață și până seara cu activități.

Școală, balet, canto, înot, engleză…meditații din clasa a- VII-a.

Nu am trăit experiența digitală. Eram în liceu, imaginează-ți!!! De abia la vârsta de 16 ani când am început să filmez  primul serial românesc, chiar din primul salariu mi-am cumpărat un calculator. Mare și urât. Bleah. L-am luat la nimereală.

Cu greu am reușit să îl convig pe tata să facem abonament lunar la internet. Era ca și cum îl aduceam pe ‘Necuratul’ în casă.

Internet? Păi  ce îți trebuie?

*Să ne înțelegem,  deși puteam să plătesc sigură abonamentul totul se rezuma la…

Nu ai nevoie de așa ceva!

În afară să apăs pe butonul open chiar nu știam nimic.Dar asta nu însemna că nu puteam să  învăț, corect? Când eram entuziasmată, când  eram frustrată!

Vezi tu,  cam asta se întâmplă când sari etapele copiilor tăi. Când nu-i lași să își trăiască viața cu ceea ce-i înconjoară, pasionează.

Când nu-i susții!

Vorbesc de 2001. Colegii mei  știau să facă tot felul de lucruri interesante pe un calculator.

Eu? Habar nu am aveam ce înseamnă GOOGLE!

De ce? Pentru că părinții mei nu și-au pus niciodată problema cum că, poate ar fi meritat din puținul lor, nu neapărat să cumpere un calculator,dar măcar să fi mers la cursurile de programare din generală. Poate aș fi avut skills-uri în zona asta. Cine știe…Și uite așa am devenit  omul peșterii.

Nu am văzut, atins, butonat un calculator până în 2001!!!!

L-am cumpărat, dar hei… chiar habar nu aveam ce să fac cu el!

Ah, îl ștergeam de praf!Des… să simt că fac totuși ceva:)

Lăsând gluma la o parte a fost extrem de important fiindcă am fost îndărătnică. M-am autodepășit când puteam rămâne frustrată și în beznă totală. Doar pentru simplu motiv că tata îmi sedimenta păreri care nu erau neapărat avizate.

Nu mă înțelege greșit!Departe de mine gândul de a-l judeca.

Însă ce am învățat din experiența mea de copil? Un părinte trebuie să își asculte copilul atunci când îi vorbește.

Să fie atent la pasiunile, înclinațiile, dorințele lui.

Educația înseamnă dezvoltarea copilului . Cum?

Prin implicare!!!

Știi  că de la vârsta de 6 ani copiii arată o dezvoltare rapidă a aptitudinilor mentale, înțeleg mai multe despre locul și rolul lor în lume.

Sunt atenți la prietenie, munca de echipa.  Se gândesc la viitor…

Și dacă tot vorbesc despre  viitor, crede-mă, ei chiar au posibilitatea să și-l programeze singuri.

Fast Super Coders se află deja la ediția a doua!!

Ce înseamnă Fast Super Coders?

Un program GRATUIT de învățare a bazelor programării prin joacă, special conceput pentru copiii cu vârste intre 10 si 13 ani care vor parcurge și înțelege noțiuni generale de programare precum bucle, instructiuni, algoritimi, depanare, conditii, prin intermediul jocurilor și poveștilor interactive pe care le pot crea.

La final, copiii vor primi recomandări pentru a continua activitatea acasă și pentru a obține certificatul de absolvire nivel 2 pentru micii programatori.

Fast SuperCoders este un atelier  organizat de către Orange și susținut de către specialiștii Simplon România.

Părinţii îi pot înscrie deja  pe cei mici la atelierele ce vor avea loc în Orange smart shop-urile din 12 oraşe ale ţării, în perioada 18 aprilie – 7 mai.

Mă bucură să văd cum generația noastră este atentă la dezvoltarea copilului. Există părinți care văd potențialul și susțin curiozitatea prin participarea la ateliere,  diferite activități.

Am  rămas uimită când am aflat anul trecut despre proiect. Într-un interviu la radio descopeream cum Atelierele de educaţie digitală Fast SuperCoders au adunat, în 2017, peste 200 de copii participanţi care au învăţat bazele programării prin joacă.

Astfel, pe baza cunoştinţelor dobândite la ateliere, cei mici au participat în toamna anului 2017 şi la concursul naţional SuperCoders Coding Competition, câştigând un loc în Academia Online SuperCoders . Practic și-au aprofundat cunoştinţele de programare în limbajul Python.

Calendarul atelierelor Fast SuperCoders este disponibil pe pagina dedicată din platformă, iar înscrierile se fac, în limita locurilor disponibile, în Orange smart shop-uri.

https://www.orange.ro/techabreak/fast-supercoders

Atenție, sunt 12 locuri/atelier, însă partea bună este că  timp de două ore, atât dimineața dar și după amiază,  copiii au șansa de a participa. Indiferent cum este orarul școlar atelierele pot fi integrate în  programul celor mici.

Hei, dar vestea bună nu se termină aici!

Atelierele se țin și în țară. Mă bucur tare să știu că se vor desfăşura în Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea şi Suceava.

Știu de la părinți  nevoia unor astfel de ateliere. În plină caravană cu cartea Rețete Sofisticate  nu a fost oraș în care să nu mi se reamintească. Au nevoie de acel ‘altfel’ pentru copiii lor.

În Bucureşti locațiile vor fi Orange smart shop Park Lake și Europe House ( P-ța Victoriei).

Ca atare, Harta Orange smart shop-urilor este disponibila aici, acestea fiind semnalizate cu albastru:      https://www.orange.ro/shops/

Grăbește-te! Sunt locuri limitate!

 Nu uita, înscrierile se fac aici:

https://www.orange.ro/techabreak/fast-supercoders

Ps: Sofisticata mai are de așteptat vreo trei ani…Până la urmă toate se fac la timpul lor!

Photo Credit: Dragos Lapadatu

*Acest articol este sponsorizat de Orange.

 

 

 

Write a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.