Greţuri, insomnii, picioare umflate, acestea sunt unele dintre cele mai neplăcute momente cu care se confruntă o gravidă pe parcursul sarcinii. Dar sigur știi, pentru că m-am tot văicărit pe Instagram.
Lor li se adaugă constipaţia în timpul sarcinii. YEY, fenomen foarte întâlnit şi care afectează aproximativ jumătate dintre gravide.
Acestea pot avea unul sau mai multe episoade severe de constipaţie în timpul celor nouă luni de sarcină, dar problemele de acest gen continuă și după naștere.
Constipația apare deoarece organismul începe să producă niște hormoni ce încetinesc procesul de digestie. Minunat pentru bebeluș deoarece ‘fură’ tot ce este mai bun de la mamă, groaznic pentru ceea ce simțim noi.
În primele luni de sarcină, această problemă este mult mai frecventă pentru că nivelul progesteronului crește relaxând mușchii și ligamentele și pregătind astfel corpul femeii pentru a face loc fătului, dar și pentru nașterea propriu-zisă.
Constipația se poate agrava însă și din alte cauze: episoadele frecvente de constipație înainte ca femeia să rămână însărcinată, anemia, suplimentele de fier, prezența hemoroizilor, lipsa hidratării adecvate și a fibrelor din alimentația viitoarei mămici.
Este o condiție ce obosește gravida și are efecte negative asupra stării sale de sănătate. Adică cum am spune noi pe românește: NERVI. O gravida care suferă de constipație este super-irascibilă. De ce? Pentru că merge mână-n mână cu insomnia.
Simptomele care pot fi observate în această situație sunt: încordare, scaune tari, dureri, balonare, arsuri de stomac, stres tot mai mare, stare de somnolență și de oboseală.
Uneori pot apărea hemoroizii, fisurarea pereților rectului, sângerări, iar gravidele trebuie să cunoască aceste probleme și să încerce să le prevină încă de la început.
Fibrele pot fi obținute din cereale integrale, legume și fructe, dar și din pâinea fabricată din făină integrală.
Apa nu va lipsi și trebuie băută pe parcursul întregii zile, această modalitate – aceea de a bea apă – fiind singura soluție de hidratare perfectă a gravidei.
Suplimentele de fier recomandate de medic pot fi eliminate uneori, în cazul în care constipația devine tot mai severă.
Exercițiile fizice ideale pentru prevenirea constipației sunt mersul pe jos, înotul, pedalarea, yoga. Acestea sunt ideale pentru cine poate, căci în cazul meu urinarea frecventă mă împiedică să fac 10 pași.
Tratarea constipației
Când nimic nu merge, dar știi cum e… le-ai încercat efectiv pe toate, atunci cu acordul medicului, poți folosi fără probleme Opti Fibre.
Este un aliment pentru scopuri medicale care te ajută la reglarea tranzitului intestinal.
Se dizolvă în întregime atât în lichide reci/calde, băuturi, supe, dar și alimente moi: iaurt, piure de cartofi. Țin să menționez acest lucru fiindcă deși Sofia a avut o alimentație ca la carte când era micuță, nu vrei să știi cum plângea (bine, de fapt urla), atunci când era constipată.
Chiar de curând verișoara ei a fost internată în spital. Cu această condiție nu este de joacă, nu glumim și în nici un caz nu trecem cu vederea. Se poate ajunge la hemoroizi, așa cum v-am spus sau la fisuri anale. Este bine de știut că se adresează copiilor cu vârste de peste 3 ani, gravidelor, femeilor care alăptează, dar și vârstnicilor.
Cum se folosește?
Simplu: se pune o măsură la 200 ml de lichid și se amestecă până când pulberea se dizolvă complet. Atunci se poate administra.
Evident, dacă nu te încadrezi la aceste categorii și suferi de constipație nu înseamnă că nu îl poți folosi.
Știu foarte multe prietene cu probleme și care suferă de această condiție. Pentru un rezultat bun, se recomandă administrarea timp de 3 săptămâni.
În timp ce scriu, RÂD. Mă amuză că mai sunt câteva săptămâni până când vom fi patru și oricât de minunată este această perioadă, crede-mă pe cuvânt…
Vreau să mă simt bine din nou!