2 Comments

 • Mh… eu nu sunt de acord că din cauză că nu îi lăsăm să experimenteze( adică nu-i ducem la creşă/ grădiniță) copiii nu se simt pregătiți să stea în sistem.
  Copiii sunt diferiți. Aşa cum nopțile cu Sofisticata au fost dificile până la 1 an şi 7 luni, nopțile cu băiețelul meu au fost odihnitoare de la început, chiar dacă l-am alăptat. Aşa cum unii copii merg în picioare de la 9-10 luni, al meu a mers la 1 an şi 2-3 luni.
  Fiecare îşi cunoaşte copilul şi simte când este pregătit pentru colectivitate( asta dacă nu eşti obligată din motive diferite să-l duci mai devreme decât ai vrea).
  Eu am considerat că e suficient că toată copilăria şi adolescența o să fie în sistem şi am preferat să aştept să fie el pregătit. Am preferat să ştiu exact ce mănâncă cel mic, să nu se uite la televizor, să nu-l ia vreo educatoare cu: dacă nu încetezi cu alergatul vine lupul cel rău, să-l scot de 2 ori/zi afară chiar şi când plouă/ ninge/ bate vântul. Din experiența mea de până acum şi din ce am mai auzit pe la prieteni nu am găsit vreo grădiniță aproape de casă şi de buget care să mă mulțumească.
  Când am simțit că familia nu-i mai poate satisface toate nevoile l-am dat la o grădiniță cât de cât OK.
  Mai ales în perioada 0-3 ani mi se pare ideal ca un copil să primească atenție sporită. La creşă atenția şi grija pentru dezvoltarea copilului este împărțită.
  În concluzie, pentru băiețelul meu şi familia mea , decizia de a-l da la aproape 3 ani la grădiniță ne-a adus mai multe satisfacții decât decizia de a-l da mai devreme.

  Răspunde
  • Buna, Ana!
   Ce frumos ca ai ascultat!
   Nici nu am contrazis acest aspect: fiecare copil este diferit, fiecare mama simte cand copilul este pregatit!
   Pe de alta parte sa stii ca ma refeream si la mamele care exagereaza!
   Iar una dintre ele eram eu! Care nu lasam copilul nicaieri si m-a lovit:
   Dar, vreau sa raman la gradi!
   Vreau sa raman la somn!
   Vreau sa ma duc nu stiu unde si sa stau singura!
   Deci, oricat de mult spunem uneori ca ne simtim piticii, de multe ori avem tendinta de a exagera fara sa ne dam seama!
   Si…exemplu potrivit sunt eu, chiar daca nu reprezint MAJORITATEA!

   Răspunde

Write a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.