Blog, Evenimente

Îmbrățișarea vindecă

În România, 10% dintre nașterile anuale au loc înainte de termen, adică la fiecare 30 de minute, un copil vine mai repede pe lume.La nivel mondial, 1 din 10 copii se naste prematur! La nivel mondial, 1 din 10 copii se naste prematur!

14.9 milioane de bebeluși vin mai devreme pe lume, la nivel mondial, iar prematuritatea este o cauza majoră a mortalității infantile în întreagă lume, conform EFCNI (http://www.efcni.org/ ).

Contactul cu pielea părintelui este unul dintre cele mai importante lucruri în recuperarea bebelușului născut prematur. Prima dată când a fost folosit ca terapie a fost acum aproape 40 de ani (1979) în Bogota, Columbia, în secțiile neonatale care au avut un deficit de incubatoare.

40 de ani, oameni buni! 40 de ani! 

Adică nu acum patru ani, ci cu mult timp înainte.

Mulți dintre voi știu că mă alătur multor cauze, însă de mai bine de patru ani sunt ambasadorul copiilor prematuri. Da, au trecut patru ani de când  proiectele pe care le fac sunt cu scop caritabil și astfel 7%   donez Asociației Prematurilor.

17 noiembrie reprezintă la nivel mondial ZIUA PREMATURITĂȚII.

Cu ocazia acestei zile importante vă anunț că la Spitalul CantacuzinoONG-ul  Asociația Prematurilor a donat, maternității cu secție de neonatologie grad III, 4 fotolii ergonomice, necesare pentru a demara terapia Kangaroo Care.

Terapia Kangaroo Care scade perioada de spitalizare cu până la 50%, îmbunătățește creșterea ponderală, stabilizează ritmul cardiac, tensiunea arterială și respirația, îmbunătățește nutriția, bebelușului, scade rata mortalității și este recunoscută și pentru beneficii la nivel psihologic. Studiile spun că bebelușii care au beneficiat de terapia Kangaroo Care și prezența părinților în îngrijirea prematurului pe perioada spitalizării, au scoruri cognitive și lingvistice mai mari la vârsta de 5 ani. (Studiu publicat în J. Pediatrics 2016)

Împreună am anunțat premiera privind implementarea acestei tehnici pentru bebelușii de la terapie intensiva și post-terapie în cadrul unui eveniment organizat pentru cadrele medicale, copiii externați și părinții lor, precum și pentru părinții care au bebelușii internați la terapie intensivă.

Pentru a  marca Ziua Mondială a Prematuritatii și a nu uita că îmbrățișarea vindecă.

Nu vă spun cât de emoționant a fost să vezi cum o parte dintre părinții invitați retrăiesc momentul spitalizării, dar și cum mămicile care aveau copiii la terapie intensivă se uitau cu speranță către viitor. Existe șanse mari de recuperare pentru bebelușii născuți prematur.

Credeți-mă, am vizitat de multe ori aceste secții și câteodată mă minunez de puterea doctorilor.

M-am bucurat să văd că după patru ani de când sunt ambasadorul copiilor  născuți prematur începe să existe deschidere. Începem să înțelegem cât de importantă este conectarea mamei cu bebelușul.

Psihologul Nina Sofian spune:

Conectarea părinților cu copilul imediat după naștere este vitală pentru stabilirea unui contact emoțional și fizic, are efecte pozitive pe termen lung, contribuie la scăderea anxietății părinților, previne depresia post-partum, îi oferă o stare de siguranță bebeluşului”.

Multe dintre noi am avut copilul la piept în primele ore dacă nu minute, iar altele au privit neputincioase într-un incubator cum bebelușul este plin de perfuzii.

Nu o zi, nu două, nu trei. Ci luni de zile. Luni de zile nu au putut să își petreacă timpul cu bebelușul 24/24.

Prin multitudinea de proiecte pe care Asociația Prematurilor le face, iată cum  demarează un amplu proiect de notoritate privind avantajele utilizării tehnicii “Kangaroo Care” în maternitățile din România.Beneficiile acestei terapii sunt foarte cunoscute la nivel științific, emoțional dar și economic.

Campania se numește #ÎmbrăţisareaVindecă, pe cuvânt dacă exista vreun hastag mai potriv. Această campanie are menirea de a atrage cât mai mulți reprezentanți ai unităților medicale din România, care pot solicita sprijinul Asociației Prematurilor  în acest demers, dar și comunitățile de părinți, bloggeri și reprezentanți mass media.

Donația fotoliilor ergonomice  a fost posibilă cu ajutorul sponsorului principal al Asociației Prematurilor – compania forFITOUT (www.forfitout.ro), prin implicarea partenerilor Yves Rocher, Himalaya, Hasbro care a oferit jucării My Little Pony, Transformers și PlayDoh.

Le mulțumesc public pentru implicare, dar mai ales pentru răspunsul prompt de a fi prezenți la acest eveniment atât de special.

Photo Credit-Diana Dalama

 

 

 

Write a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.