Blog

Avène locul dintre RAI și PĂMÂNT – Centrul de Hidroterapie pentru pacienții cu boli cronice de piele

Se știe de ani de zile că sunt pacient suferind de psoriazis, așa că invitația celor de la Centru de Hidroterapie Avène m-a onorat.

Însă, îți spun sincer că m-a și speriat în același timp.

Spun acest lucru pentru că sunt sătulă de marketingul agresiv al brandurilor pe suferința emoțională a pacienților. Dar orice tratament care nu este agresiv, din punctul meu, merită încercat. Cum de mai bine de un an de zile renunț la credințele mele limitative, iată cum, pe data de 20 august eram în avion spre sătucul ce găzduiește numai 100 de locuitori- Avène.

Păi nu mai bine să văd cu ochii mei? Să simt pe pielea mea la propriu?

Din păcate, călătoria în sine a fost un hey rup fiindcă am pierdut legătura PARIS- MONTEPPELIER. Aveam să aflăm că avionul ce zbura pe cursa BUCUREȘTI-PARIS a avut o întârziere de vreo 3 ore. Defecțiune, așa ni s-a comunicat.

Nu m-am panicat și nici nu m-am enervat căci am învățat să văd partea frumoasă a lucrurilor indiferent dacă ele nu decurg conform programului.

Și vezi tu, dacă nu avea avionul întârziere, când mă recunoștea comandantul navei? Mai aveam oare posibilitatea să fiu fix în cabina piloților? Să mi se explice despre ce fac ei, cum fac, pe unde zburăm și câte și mai câte. No way. Ca atare, clar am avut parte de un zbor la Business Class preț de 10 minute.

Revenind la călătoria mea spre Centrul de Hidroterapie Avène vreau să îți spun că este amplasat în Valea Orb, parte din Parcul Natural Haut-Languedoc, între culmile Espinouse şi Escandorgue, în nordul districtului Herault. O zonă cu o moştenire culturală şi naturală extrem de bogată. Imaginează-ți un parc natural ce are o întindere de 260 000 de hectare, iar două treimi din parc sunt acoperite cu păduri şi copaci.

O minunăție de loc.

Centrul de Hidroterapie arată ca o navă spațială. A fost renovat în anul 1990 și a fost extins în 2016. Oferă o arhitectură elegantă în deplină armonie cu cadrul natural al izvorului Sainte-Odile. În momentul când am intrat în cameră efectiv am plâns de emoție. Nu am simțit sau văzut un asemenea respect pentru pacient și atenție la detalii în nici un centru de terapii pe unde am fost.

Totul  este impecabil. Geamurile mari ce lăsau lumina naturală să pătrundă în cameră, dar și natura care efectiv te copleșea cu frumusețea ei.Deși timpul a fost foarte scurt, am trăit la intensitate maximă.

În Centru totul este organizat la minut. Asta datorită faptului că sunt pacienți veniți din toată lumea cu diferite afecțiuni. Mulți dintre voi știu că izvoarele termale au multe proprietăți benefice, însă, în cazul izvorului din sătucul Avène s-a demonstrat științific că tratează:

Dermatita atopică la copii (de la vârsta de 4-5 luni) şi la adulţi

Toate formele de eczemă

Psoriazis

Cicatricile şi sechelele arsurilor

Ihtioze

Lichenul cutanat şi al mucoaselor

Alte afecţiuni ale pielii pot fi tratate la Avène; tratamentul este indicat de medicul curant.

Cura de tratament ține 21 de zile și în tot acest timp ești evaluat și urmărit de specialiștii Centrului.

Poate te întrebi care sunt tipurile de tratamente? În primul rând, toate sunt cu apa termală, cremele Avène și aparatura de ultimă generație investită în Centru.

De la băi simple, băi cu hidromasaj (pentru bebeluşi, copii şi adulţi), băi cu pulverizări.

Tratamente suplimentare
Duşuri filiforme, pulverizări locale, duşuri ale scalpului, comprese cu apă termală, masaje subacvatice, duşuri gingivale, pulverizări bucale, băi bucale
Tratamente specifice
Împachetări cu cremă emolientă. Tratamente faciale cu cremă emolientă. Hidroelioterapia, combină beneficiile apei şi ale razelor UV.

Am apucat să le fac pe toate acestea și tare rău îmi părea când trecea o oră și jumătate. Aș fi stat ca o broscuță în apă. Pentru mine a fost ireal cum palmele nu mă mai mâncau și începeau să se ducă scuamele. Deși nu pot să am în cadă apă Avène,voi avea la duș temperatura recomandată de specialiști – 32 grade Celsius.

Este bine de știut că nu am fost singură în această experiență. Ci împreună cu alți șapte pacienti români suferinzi de psoriazis și m-am bucurat tare mult pentru reușita lor de ameliorare. Datorită apei, scuamele de pe corp s-au dus iar pielea a devenit rozalie. Vorbeam cu unul dintre pacienți că plăgile chiar i s-au micșorat. O altă pacientă era suferindă de dermatită cronică. Când am văzut pozele înainte și după am rămas șocată. De fapt cam asta a fost și prima glumă pentru grup:

“Nu știu ce căutați aici, dar numai bolnavi nu sunteți!”

Nici nu ai cum să te simți bolnav în acest Centru, fiindcă grija față de pacient este la superlativ. Practic tu nu simți că ești într-un Centru de terapie, ci într-o vacanță de lux.

Se pune accent pe calitatea vieții pacientului. De la primire, găzduire, servire la masă, workshop-uri în care sunt învățați cum să își îngrijească leziunile. Fie că vorbim de masarea plăgilor cu produsele Avène sau acoperirea cu machiajul medical.

Să ai săli diferite unde pacientul are la dispoziție timpul specialistului, consultații periodice cu medicul dermatolog mie mi se pare că este realmente din alt film. Când de fapt acolo este normalitatea.

Este adevărat că atunci când ai o boală de piele cronică ți-ai dori să dispară peste noapte. Răbdarea nu este prietena ta cea mai bună, însă vă spun cu mâna pe inimă că RĂBDAREA este singura soluție pe termen lung care mi-a rămas.

Dacă disperăm nu ne ajutăm corpul cu nimic. Așa că NICI EU, dar NICI VOI nu renunțăm.

Peste 2600 de pacienți trec pragul Centrului de Hidroterapie Avène. Asta înseamnă că din luna aprilie până în luna octombrie te poate găzdui pentru cura de 21 de zile.

Cu siguranță a fost una dintre cele mai rapide dar intense experiențe în ceea ce privește această boală. Rămân cu un regret că nu am apucat să fac plimbări prin natură, dar nici să văd Fabrica de producție (mă fascinează aceste procese) și laboratorul de cercetare.

Mă bucur că am acceptat invitația brandului Eau Thermale Avène România de a descoperi acest loc minunat și mă simt onorată că am avut ocazia să trăiesc așa ceva.

Centrul de Hidroterapie Avène – Balsam pentru suflet!

 

 

 

 

 

 

 

4 Comments

 • Cum te simți dupa tratament? Si eu sufăr de aceasi boala as fi dispusă sa fac orice pentru a o ameliora. Boala la mine este doar pe palme.
  Multumesc.
  Sabina

  Răspunde
  • Buna,
   Ma simt f bine.

   Răspunde
 • Tiling te rog sa imi spui cum ar putea mama mea ajunge acolo, este vreu site sa caut , say cum as putea lua legatura cu ei, ei ii iese pe tot corpul in special pe abdomen si cap, este ff mult. Te-am vazut la Maruta , apoi iti urmaresc Instagramul si blogul, tare m-as bucura daca mi-ai putea da un raspuns. Multumesc , o zi frumoasa ca tine

  Răspunde

Write a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.