Blog, Videos

Cum aleg scoala potrivită pentru copilul meu?

Ei bine, un an de zile m-a măcinat întrebarea aceasta! Până într-o zi, când am decis să fac o listă!

Am scris  toate lucrurile care sunt importante pentru dezvoltarea copilului nostru!

Și mi-am dat seama că primul lucru, dar primul lucru care nu te înșală niciodată este INSTINCTUL de mamă!

De când am decis să o dau pe Sofisticata la grădiniță am mizat pe instinct! Nu aveam de unde să știu cum și în ce fel vor derula lucrurile. Însă, mi-am spus:

Am o singură șansă, iar dacă nu o să fie bine, găsim soluția optimă la momentul potrivit!

Nu a fost cazul, fiindcă așa a fost! INSTINCTUL meu a funcționat! Deși ne pregătim pentru o schimbare majoră, crede-mă, problema este la noi!

La părinți!

Noi le facem trecerea mai grea, prin panica pe care o afișăm, prin discuțiile pe care cei mici le aud în casă, prin nesiguranța noastră, prin reacțiile celor din jur de genul:

‘-Hai lasă, lasă, vezi tu! ÎNCEPI ȘCOALA!’

Din start,copilul nostru pleacă cu stângul!

De regulă nu prea dau sfaturi pe blog, dar de data aceasta simt nevoia să o fac!

Vreau să o iau cu ușurelul și să vă fac să înțelegeți cât de importante sunt următoarele aspecte:

  1. DEZVOLTAREA EMOȚIONALĂ- susținută de VOI, dar și de cadrul didactic! Până la vârsta de 12 ani este foarte importantă!
  2. DEZVOLTAREA LOGICO-MATEMATICĂ-  nu înseamnă că trebuie să învețe matematică pe pâine, ci înseamnă că trebuie să își dezvolte cu ajutorul nostru și cu ajutorul învățătoarei curiozitatea pentru lucruri, să învețe să aibe o gândire logică, să vadă raționamentul într-o situație.
  3. DEZVOLATREA VERBAL-LINGVISTICA care, surpriză este în noi. În TOȚI! Însă fără îndrumarea corectă ea se pierde. Este necesar în procesul de învațare să fie ghidat în arta cititului.
  4. DEZVOLTAREA MOTRICĂ ȘI RITMICĂ- extrem de importantă pentru cei mici să o dezvolte! Fără stat în bancă în timpul pauzelor, fără a face matematică vs ora de sport.

Acestea fiind spuse, teoretic, dar și practic după lista cu școli  am început să analizez ceea ce vedeam!

Primul lucru, evident:

Mobilierul -Nu m-a interesat dacă este nou sau nu, dar m-au interesat pereții școlii, pereții din clasă!

Să știți că pereții vorbesc, vorbesc despre omul de la catedră. despre implicarea în dezvoltarea copiilor. Dacă veți regăsi tot felul de lucrări ale copiilor, înseamnă că ați dat de un om creativ, căruia îi place frumosul. Dacă veți regăsi hărți, fișe cu teste, sau, mai trist, pereți goi, înseamnă că este cazul să vă reorientați!

Cadrul didactic–  recunosc, ar fi  obositor și pentru mine să vină un număr atât de mare de părinți și să mă întrebe tot felul de lucruri, dar…

Dacă în anumite părți sunt ‘jocurile făcute’,  vă recomand, să nu mergeți la școala cu renume! Nu are nici o importanță cât de bună este școala sau ‘doamna’. Mult mai important este să vedeți dacă ‘acel nume’ corespunde nevoilor copilului vostru!

Nu are nici o importanță dacă învățătoarea are 90-60-90, tânără sau în vârstă!

Ci dacă la o simplă discuție o simțiți ca pe un partener pe termen mediu și lung, deschis, înțelegător.

În viață nu-i despre competiție sau despre performanțe. În viață este despre bucuria de a trăi,  curiozitate,  plăcere! Despre cât de bine știe doamna să fie acolo lângă copilul tău din punct de vedere emoțional!

Inevitabil, niște topuri valorice o să distrugă încrederea în cei mici Da, ai citit corect.Pentru că, TOPUL VALORIC devine ceea mai mare greșeală în asocierea cu un răspuns bun. Valoare de sine nu are legătură cu un BRAVO, AI VĂZUT CĂ EȘTI BUN, IMI PLACE DE TINE!

Valabil și pentru voi/noi, dar și pentru cadrele didactice!

Oameni buni, este necesar să depășim nivelul declarativ, fiindcă cei mici sunt în pericol să își dezvolte complexe de inferioritate!

Ori învățatul merge mână-n, mână cu afectivul!

Of, ar mai fi multe de spus, însă puteți asculta pe ITSY BITSY(click aici) o serie de emisiuni pe care le-am înregistrat cu oameni minunați, care cu siguranță vă vor ajuta să luați decizia bună!

Cât despre ZIUA PORȚILOR DESCHISE, vă propun o serie de întrebări  pe care să le adresați cadrului didactic!

1-Copilul meu are probleme de timiditate.Cum credeți că o să se descurce?

2. Cum îi faceți să își găsească bucuria în arta cititului?

3.Cum îl ajutați când are probleme de încredere și stima de sine este scăzută datorita reacțiilor celor din jur?

4.Cum procedați când rămâne în urmă?

5. De când începeți să-i înscrieți la concursuri?

6. Cum îț ajutați să depășească un posibil conflict?

Și în funcție de ce vi se răspunde, imposibil să nu îți dai seama dacă cel mic o să intre într-un mediu curat, indiferent că vorbim de o posibilă înscriere la STAT sau în sistem PRIVAT.

Concluzionez doar așa:

AVEM NEVOIE DISPERATĂ DE O ABORDARE DIFERITĂ A CADRELOR DIDACTICE CU EXPERIENȚĂ SAU NU!

Te las să urmărești 40 de minute intense, alături de invitata mea, @Ana Nicolescu!

Sper eu să te ajute, dar mai ales, sper să ai/aveți un copil FERICIT!

3 Comments

  • […] “Cum aleg școala potrivită pentru copilul meu?” – Sâmbătă mergem la ziua porților deshise la școală așa că live-ul de miercuri realizat de Tily a venit la fix. […]

    Răspunde
  • Bună, Tily!
    Eu am o fetiță de 3 ani și m-am confruntat cu aceste semne de întrebare când a venit momentul sa o dam la grădi, însă și eu mi-am ascultat instinctul. În timp ce majoritatea mămicilor din anturajul nostru au ales grădinițe foarte scumpe, care au ca opționale, unele și 4 limbi, dar și diverse alte curicule (britanica, germana etc), eu am ales o grădiniță în care găsești Multă căldură, multe activități extracuriculare, Multă socializare. Îmi place când vine acasa și e fericita, dar are cunoștințe noi la pachet…si totuși, încă mă întreb dacă am făcut alegerea corectă…

    Răspunde
    • Buna, Florentina. Instinctul nu ne minte:))

      Răspunde

Write a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.