Blog, Daily

România și reciclarea


Mă bufnește râsul, încep să mă și rușinez pentru că stau totuși în tara asta, dar nu FAC NIMIC ca să duc mesajul mai departe!

Am zis în postul acesta să nu dau în nimeni și să nu arăt cu degetul!

Ci să mă zgudui pe mine pentru ignoranță,nepăsarare,miserupism spune-i cum vrei TU și să trezesc în fiecare din noi acel:

HELLO? Încotro, tată?

Haide să vă povestesc:

 

O mamă responsabilă e o mamă informată

Eu cred cu tărie în ideea de mai sus și mă preocupă viitorul copilului meu, dar sunt din ce în ce mai îngrijorată de ideea moștenirii pe care i-o las. Mă refer la lumea în care va trăi când va fi adult. O lume a incertitudinii aduse de schimbările de tot felul, cu fenomene naturale care ne scapă de sub control și temperaturi la extreme și efecte asupra agriculturii și tot așa.

Am urmărit, la final de decembrie, subiectul conferinței de la Paris dedicate schimbărilor climatice și m-am bucurat că cele aproape 200 de țări participante au ajuns la un acord. Pe urmă, însă, a început să mă preocupe întrebarea mai simplă:

‘Ok, global parcă există o strategie, dar ce facem noi? ‘

Și prin noi înțeleg fiecare dintre noi. Adică eu, tu, voi? Noi ce facem să asigurăm un viitor cert și sănătos copiilor noștri? E clar răspunderea noastră, nu?

În ultimele decenii nu am făcut decât să distrugem sigur și lent resursele naturale pe care le avem și abia de foarte puțin timp încercăm să le salvăm. Vestea bună este că, împreună, noi, oamenii, suntem puternici. Putem să pornim schimbarea asta cu detalii care ne sunt la indemană, cum ar fi tratarea cu răspundere a deșeurilor pe care le generăm. Să le sepăram pe categorii pe cele reciclabile și să le ducem la centrele specializate. Plasticul, hârtia, sticlă la containerele colorate de pe stradă, bateriile și becurile arse și electronicele mici în marile magazine. Toate magazinele de peste 400 de metri pătrati au containere speciale de colectare pentru deșeurile de acest gen.

Îmi aduc aminte când am fost pentru prima oară la prietena mea în Milano și din greșeală am aruncat un gunoi în alt compartiment decât cel prevăzut pentru sticle-pfoai de mine ce circ a ieșit, ce criză a făcut!

Nu numai că întelegea repercursiunile, însă crede-mă, amenda pe care urma să o primească dacă nu băga mâna în gunoi era una MARE!

Așadar nici nu știți ce schimbare faceți!

Vă dau doar un exemplu: un simplu neon colectat cu răspundere într-un astfel de container înseamnă peste 2 miligrame de mercur care nu ajung în atmosferă sau sol și nu poluează mai departe plante, animale, oameni.

Eu am grijă să duc orice bec ars în containerele Recolamp, chiar dacă nu mă aflu în București. Sunt peste 1.100 în țară, în marile magazine. Dar ca să vă convingeți de importanța reciclării, accesați linkul acesta cu detalii despre componentele unui bec eficient energetic. http://www.recolamp.ro/ro/colectare-și-reciclare/surse-de-lumina.

Dacă le depuneți în containere speciale, toate aceste componente sunt recuperate într-un mediu sigur și nu ajung în natură.

Nu e așa un efort, nu? Și până la urmă schimbarea vine de la NOI!

Recolamp reciclare-01Recolamp reciclare-02Recolamp reciclare-03

 

Write a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.