Blog, Evenimente, I like

Cursuri gratuite de prim ajutor pentru copiii născuți prematur

Ca să vezi totuși cum este și viața aceasta…

Eu am fost un copil născut prematur, peste ani și ani deveneam ambasadorul Asociației Unu și Unu pentru copiii născuți prematuri.

La doi ani de la asociere rămâneam din nou însărcinată și pierdeam bebelușul fiindcă aveam să aflu că am trombofilie.

Este prima dintre cauze care te ‘ajută’ să naști prematur!

Dar dincolo de acest mic reminder, vreau să  îți povestesc cum acu trei luni m-a sunat Diana și m-a invitat la unul dintre cursurile pe care asociația le organizează gratuit pentru familiile copiilor născuți prematur.

Atunci nici nu aflasem de sarcină,nici de trombofilie…era ceva la care nu mă gândeam!

Și da, culmea, mi-am ales din toată lista- participarea  la cursurile de prim ajutor.

Sala a fost plină, fiindcă  nimeni nu pleacă la drum că aduce pe lume un pui de 700 grame, însă chiar și așa,acel drum devine o uliță lungă.Etapele prin care acești părinți trec sunt extrem de diferite, de neprietenoase.

Bucuria de a fi părinte se transformă în panica pe care o trăiești zi de zi- să respire,să ia în greutate,să nu se înece, să se dezvolte,să audă, să meargă și lista poate continua.

Nu știi cum să reacționezi, te sperii, efectiv frica pune stăpânire pe tine, și, poate de multe , multe ori ai senzația că mai rău îi faci.

Nu e chiar așa!

Din contră, cel puțin după cum ne îndruma domnul doctor Mircea Craiu…este extrem de important să ACȚIONĂM până vine un cadru medical.

Ne povestea, cum sunt 90% șanse ca-n orice situație de accident să avem un copil sănătos. Dar manevra de prim ajutor trebuie să fie una  corespunzătoarea!

Se numește nici mai mult, nici mai puțin:

ORA DE AUR

Ne uităm de multe, multe ori la medici ca la niște zei, dar uităm că ajutorul poate veni chiar de la noi, Fiindcă în orice situație trebuie să știi să acționezi, independent dacă este sau nu copilul TĂU.

Avem această datorie morală, și crede-mă, îți vorbește acum cea mai fricoasă persoană de pe pământ.

Eu am văzut cu  ochii mei ce înseamnă să îți pierzi propriul copil și să pună frica stăpânire pe tine, să  îngheți și să nu știi să acționezi.

Deși aveam lacrimi în ochi, retrăiam unele momente prin care am trecut…am stat, am ascultat, am procesat.

Ce să mai…extrem de mândră că le sunt ambasador, și dacă tot vorbesc despre acest subiect vreau să le mulțumesc celor de la Asociația Povestașii care au făcut posibil evenimentul #cuiburipentruviața, un eveniment care a avut ca scop licitarea unor poze din copilărie a peste 30 de personalități. Aceste poze au fost licitate în ziua de 1 iunie, iar banii strânși se duc către Asociația Unu și Unu, astfel cei din asociație reușesc să își deruleze proiectele care ajută familiile cu copii  prematuri.

Photo Credit: Mihai Dină

13340273_1231595820206137_4467738882331966784_o-2

 

Despre Asociația Unu și Unu

Asociația Unu și Unu a fost înființată din experiența personală a părinților cu copii gemeni și prematuri, Corina Croitoru și Diana Gămulescu.

Asociația Unu și Unu este membra a EFCNI  (European Foundation for the Care of Newborn Infants) – organizație cu reprezentanți din peste 50 de tari. EFCNI, cu sediul în Germania, este prima organizație pan-europeana care reprezintă interesele prematurilor și a nou-născuților, dar și ale părinților acestora.

Misiunea Unu și Unu este de a îmbunătăți sănătatea bebelușilor prin proiecte de prevenție, informare și educare a societății civile privind bebelușii abandonați, nașterea înainte de termen, oferirea de suport prematurilor și bebelușilor spitalizati, precum și derularea de proiecte privind urmărirea, monitorizarea copiilor după externare până la vârsta de 7 ani.

Viziunea Asociației Unu și Unu  este să devină vocea prematurilor și a bebelușilor spitalizați din România.

INFOGRAFIC-2016

Write a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.