Blog, Videos

Cum aleg scoala potrivită pentru copilul meu?

Ei bine, un an de zile m-a măcinat întrebarea aceasta! Până într-o zi, când am decis să fac o listă!

O listă, pe care să scriu toate lucrurile care sunt importante pentru dezvoltarea copilului nostru!

Și mi-am dat seama că primul lucru care nu te înșală niciodată este INSTINCTUL!

De când am decis să o dau pe Sofisticata la grădiniță am mizat pe instinct! Nu aveam de unde să știu cum și în ce fel vor derula lucrurile, însă, mi-am spus:

Am o singură șansă, iar dacă nu o să fie bine, găsim soluția optimă la momentul potrivit!

Nu a fost cazul, fiindcă așa a fost! INSTINCTUL meu a funcționat! Deși ne pregătim pentru o schimbare majoră, crede-mă că, problema este la noi!

La părinți!

Noi le facem trecerea mai grea, prin panica pe care o afișăm, prin discuțiile pe care cei mici le aud în casă, prin nesiguranța noastră, prin reacțiile de genul:

‘-Hai lasă, lasă, vezi tu! ÎNCEPI ȘCOALA!’

Din start,copilul nostru pleacă cu stângul!

De regulă nu prea vă dau sfaturi, dar de data aceasta simt nevoia să o fac!

Vreau să o iau cu ușurelul și să vă fac să înțelegeți cât de importante sunt următoarele aspecte:

  1. DEZVOLTAREA EMOȚIONALĂ, care trebuie susținută de VOI, dar și de cadrul didactic! Până la vârsta de 12 ani este foarte importantă!
  2. DEZVOLTAREA LOGICO-MATEMATICĂ, care asta nu înseamnă că trebuie să învețe matematică pe pâine, ci înseamnă că trebuie să își dezvolte cu ajutorul nostru și cu ajutorul învățătoarei curiozitatea pentru lucruri, să învețe să aibe o gândire logică, să vadă raționamentul într-o situație.
  3. DEZVOLATREA VERBAL-LINGVISTICA care este în noi TOȚI! Însă fără îndrumarea corectă ea se pierde. Este necesar în procesul de învațare să fie ghidat în arta cititului.
  4. DEZVOLTAREA MOTRICĂ ȘI RITMICĂ, extrem de importantă pentru cei mici să o dezvolte! Fără stat în bancă în timpul pauzelor, fără a face matematică vs ora de sport.

Acestea fiind spuse, teoretic am luat lista cu școli unde am intenționat să înscriem copila și am început să analizez ceea ce vedeam!

Primul lucru, evident:

Mobilierul -Nu m-a interesat dacă este nou sau nu, dar m-am axat pe cum arată pereții școlii, pereții din clasă!

Să știți că pereții vorbesc, vorbesc despre omul de la catedră. despre implicarea în dezvoltarea copiilor. Dacă veți regăsi tot felul de lucrări ale copiilor, înseamnă că ați dat de un om creativ, căruia îi place frumosul. Dacă veți regăsi hărți, fișe cu teste, sau, mai trist, pereți goi, înseamnă că este cazul să vă reorientați!

Cadrul didactic– este obositor să vină un număr atât de mare de părinți și să te întrebe tot felul de lucruri, dar…

Dacă în anumite părți sunt jocurile făcute, eu vă recomand, să nu mergeți la școala cu renume! Nu are nici o importanță cât de bună este școala sau doamna. Mult mai important este să vedeți dacă ‘acel nume’ corespunde nevoilor copilului vostru!

Nu are nici o importanță dacă doamna are 90-60-90, dacă este tânără sau în vârstă! Ci dacă la o simplă discuție o simțiți ca pe un partener pe termen mediu și lung, deschis, înțelegător.

În viață nu-i despre competiție sau despre performanțe, ci în viață este despre bucuria de a trăi, despre curiozitate, despre plăcere! Despre cât de bine știe doamna să fie acolo lângă copilul tău din punct de vedere emoțional!

Inevitabil, niște topuri valorice o să distrugă încrederea în cei mici, pentru că, TOPUL VALORIC devine ceea mai mare greșeală în asocierea cu un răspuns bun. Valoare de sine nu are legătură cu un BRAVO, AI VĂZUT CĂ EȘTI BUN, IMI PLACE DE TINE!

Valabil și pentru voi, dar și pentru cadrele didactice! Oameni buni, este necesar să depășim nivelul declarativ, fiindcă cei mici sunt în pericol să își dezvolte complexe de inferioritate!

Ori învățatul merge mână-n, mână cu afectivul!

Of, ar mai fi multe de spus, însă puteți asculta pe ITSY BITSY(click aici) o serie de emisiuni pe care le-am înregistrat cu oameni minunați, care cu siguranță vă vor ajuta să luați decizia bună!

Cât despre ZIUA PORȚILOR DESCHISE, vă propun o serie de întrebări capcană pe care să le adresați cadrului didactic!

1-Copilul meu are probleme de timiditate,cum credeți că o să se descurce?

2. Cum îi faceți să își găsească bucuria în arta cititului?

3.Cum îl ajutați când are probleme de încredere și stima de sine este scăzută datorita reacțiilor celor din jur?

4.Cum procedați când rămâne în urmă?

5. De când începeți să-i înscrieți la concursuri?

Și în funcție de ce vi se răspunde, imposibil să nu îți dai seama dacă cel mic o să intre într-un mediu curat, indiferent că vorbim de o posibilă înscriere la STAT sau în sistem PRIVAT.

Concluzionez doar așa:

AVEM NEVOIE DISPERATĂ DE O ABORDARE DIFERITĂ A CADRELOR DIDACTICE CU EXPERIENȚĂ SAU NU!

Te las să urmărești 40 de minute intense, alături de invitata mea, @Ana Nicolescu!

Sper eu să te ajute, dar mai ales, sper să ai/aveți un copil FERICIT!

1 Comments

Write a comment